19-12-08

kerstboom???

alverwege de XIXde eeuw met Koningin Victoria van Engeland verspreidde hij de traditie van de kerstboom in Groot-Brittannië.

De missionarissen en de eerste Franse kolonisten zouden de kerstboom mee naar het Amerikaanse continent genomen hebben.

andaag de dag maakt de kerstboomtraditie overal in de wereld deel uit van de heersende gebruiken. Deze van oorsprong christelijke traditie is uitgegroeid tot een symbool voor gelovigen en niet-gelovigen, groot en klein, arm en rijk, die samen rond deze boom de eindejaarsfeesten vieren.

Hier in België moeten we voor de kerstboomtraditie teruggaan tot in de XVIIIde eeuw. In die tijd gingen de inwoners van de Ardennen in het bos een kleine spar zoeken waarmee ze hun huis in de kerstperiode versierden.

Met de twee Duitse invasies die ons land tijdens deze eeuw meemaakte, kreeg deze traditie steeds meer ingang.

en "kerstboom" krijgt in Londen, Düsseldorf, Amsterdam in Parijs een heel andere naam.

De Engelstaligen kozen voor de algemene term "Christmas tree", net als de Nederlandstaligen (kerstboom).

De Duitsers spreken dan weer van een "Christbaum" of "Weihnachtsbaum" (kerstboom of Kerstnachtboom).

In Frankrijk en Wallonië gebruikt men de term "sapin de Noël". Ongetwijfeld omdat de eerste kerstbomen "abies" waren (Latijnse naam voor "spar"). Door de eeuwen heen blijkt dit een verkeerde benaming omdat de meeste Kerstbomen eigenlijk epicea zijn (Epicea Abies Karst in het Latijn).

oor de invloed van de Franse taal wordt een kerstboom in Vlaanderen ook wel een "kerstspar" genoemd.

In zuiderse landen omschrijft men de kerstboom als "de boom van de Geboorte" (Italië: Albero di Natale; Spanje: Arbol de Navidad).

ie verschillende benamingen hebben ondertussen ruimschoots ingang gevonden. Voor de consument en de verdeler is het inderdaad makkelijker om de kerstboom met een algemene naam aan te duiden, veeleer dan de variëteit te specificeren. Dan zouden immers heel wat namen in omloop zijn. Bovendien is dat een stuk moeilijker voor de verkopers en vooral de gebruikers die vaak de variëteit of de naam van de boom helemaal niet kennen.

 

 

05:45 Gepost door Groetjes swakke in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

Commentaren

Goede morgen Swa zeg pipo je slaat de bal wel mis zenne, is geen christelijke traditie maar van germaanse oorsprong. De rooms katholieke kerk heeft de kerstboom zelf lange tijd geweerd.

Awel en nu gij ;-)

Fijne vrijdag
Etje

Gepost door: Etje | 19-12-08

Vrijdag Goede morgen Swakke,

Ik kom je een aangename vrijdag wensen
Lieve groeten An

Gepost door: An | 19-12-08

Voila we zijn weer 'n stukje slimmer geworden :-)
Ons vrouwtje keek met een big smile naar de smurfkes, dit is pure nostalgie waar ze van geniet zegt ze.

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 19-12-08

Als ze maar wat licht in de duisternis brengen en er maar kadootjes onder liggen, is iedereen content, welke naam je de boom ook geeft.

Gepost door: Vicky en Sammy | 19-12-08

interessant om weten...

Gepost door: Annick | 19-12-08

Dag Swakke ik kom zeker nog regelmatig eens langs hoor om hier bij te lezen, daar mag je gerust in zijn. Her is niet omdat ik gestopt ben met bloggen dat ik de blogwereld volledig vaarwel zeg. Ik kan nog altijd overal terecht en zal dat dan ook doen op de blogjes waar ik graag kom. Ik heb ook nog altijd mijn website om contact te houden. Morgen heb ik mijn pc terug en mijn mailadressen zouden er nog moeten instaan maar dat van jou en Lydia heb ik in ieder geval al!
Nog een fijne vrijdag gewenst en alvast een fijn weekend. En..niemand zegt dat ik niet ooit weer blog, maar dan zal het wel op een heel andere manier zijn, maar ge zijt nog niet van mij af hoor!
Lieve groetjes

Gepost door: Veerle | 19-12-08

tis eender ik geniet er gewoon van

Gepost door: witch | 19-12-08

fijne avond swake
en een fijn weekend

Gepost door: ingrid | 19-12-08

Moo Swake ! Nog een smurfweekend toegewenst ! Nog een aangename vrijdagavond toegewenst, liefs, prulleke.

Gepost door: nicole | 19-12-08

De commentaren zijn gesloten.