27-11-08

sinterklaas te oud?

 Vandaag wordt er een nieuwe diploma geschonken, ik heb men keuze al jullie ook?

morgen wordt dat van Etje vervangen door????????

 Het is bijna weer zo ver de Sint komt lang bij de brave kinderen, nu moet die oude man weer het dak op met schimmel tussen zijn benen, zijn zak op zen rug en een zwarte piet....maar wie is die man eigenlijk?

 

Historische gegevens over
SINT NICOLAAS

Er bestaan weinig of geen historische gegevens over de persoon van Nicolaas van Myra. Aangenomen wordt dat Nicolaas degene is van wie lang na zijn dood werd vastgesteld dat hij geleefd had van ongeveer 260 tot 340. Deze Nicolaas was dus een tijdgenoot van de eerste christenkeizer Constantijn. Hij was bisschop van gelovigen die het verdriet van de vervolgingen aan den lijve moeten hebben gekend.
Pas in de 6e eeuw werd over deze Nicolaas het een en ander op schrift gesteld. Zijn verering was toen al wijd verbreid in het Middellandse Zeegebied. Er bestonden toen al vele legenden en wonderverhalen rond zijn persoon.
Enkele van deze verhalen waren ‘geleend’ van andere bisschoppen Nicolaas die in deze regio leefden en faam verwierven. De verering van Sint Nicolaas (de echte dus!) was zo groot, dat hij al deze verhalen naar zich toezoog.
Nicolaas werd dus, wellicht al tijdens zijn leven, een legende. Het verhaal van zijn leven en werk werd in de handen van zijn vereerders tot een gedicht, een verdichting van de werkelijkheid, een fascinerende en ontroerende mengeling van feit en fictie, waarin de historische kern aanwezig en tegelijk ver te zoeken is. In de legende kwam hij echt tot leven.
De ironie wil dat het ontbreken van historische gegevens Paus Pius VI in 1969 noopte de eeuwenlang vereerde Nicolaas af te voeren van de officiële heiligenkalender.

Nicolaas groeit op
In de mengeling van feit en fictie wordt verteld dat het kind bij de geboorte "Nikolaus" werd genoemd. Dat betekent "overwinnaar voor het volk". Meteen na zijn geboorte gebeurden er wonderlijke dingen. Toen hij in een badje gestopt werd, ging hij overeind staan, met gevouwen handjes, en dankte God langdurig voor de voorspoedige bevalling. Verder weigerde hij op vastendagen resoluut de moederborst!
Nicolaas groeide voorspoedig en vooral vroom op. Hij werd door zijn oom Nicolaas tot priester gewijd. Toen na enige tijd de bisschop van Myra kwam te overlijden, werd Nicolaas op wonderbaarlijke wijze aangewezen als zijn opvolger.

Met de mijter slaan?
Als bisschop moet hij aanwezig zijn geweest op het eerste Concilie van Nicea. Nergens echter is hiervan een historische aanwijzing te vinden. Dat had zijn reden. Een legendarische reden. Tijdens dat eerste Concilie stak namelijk ook de eerste ketterij de kop op, vertegenwoordigd door bisschop Arius. Bisschop Nicolaas ergerde zich zo zeer aan (in zijn ogen) godslasterlijke praat, dat hij opstond en Arius met zijn mijter om de oren sloeg.
Nicolaas werd hiervoor zwaar gestraft. Zijn stola (symbool van zijn wijding) en bijbel werden hem afgenomen en hij werd gevangen gezet. In diepe verslagenheid verscheen hem echter in de derde nacht Christus zelf met een nieuwe bijbel en de Moeder Gods met een nieuwe stola. Dit verhaal is op vele iconen terug te vinden.

Legenden
Talrijke legenden spelen zich af tijdens het leven van Sint Nicolaas of worden later aan hem toegedicht. Telkens treedt hij daarin op als redder in de nood. Met name neemt hij het op voor de zwakke, de kwetsbare.
Zo redt hij bijvoorbeeld zeelieden uit de nood (Nicolaas woonde immers langs de kust). Hij redde zijn stad Myra van de hongerdood. Hij gaf in de nacht aan een noodlijdende familie tot drie keer toe een bruidsschat (in de afbeeldingen drie gouden appels!), opdat de drie dochters konden trouwen. Hij verscheen in een droom aan keizer Constantijn en beval drie generaals die van verraad beschuldigd werden, vrij te laten. Hij bracht drie studenten weer tot leven.


Typering van Sint Nicolaas en Zwarte Piet

 

Vanuit traditie, volkscultuur en legenden kan de persoon van Sint Nicolaas getypeerd worden als: het goede, iemand die het menselijk leven door en door kent, barmhartig is en vergevingsgezind.
Hij inspireert om het leven voor lekaar de moeite waard te maken. Hij heeft een zorgzame aandacht, vooral voor menselijk leven dat in de verdrukking komt en geen kans krijgt. Hij neemt het kleine en zwakke in bescherming. Hij haalt de positieve kant van het leven naar voren en wil daarin verrassend zijn.
Aan het leven echter zitten niet te ontkennen schaduwkanten. Deze mogen niet zodanig overheersen dat ze het leven angstig maken en wanhopig. In het spel rond Sint Nicolaas worden de schaduwkanten aan banden gelegd. De duisternis wordt ‘geknecht’. Sint Nicolaas loopt voorop in het feest van het leven. En in dit feest mag de kleine en kwetsbare de hoofdrol spelen!

Het feest van Sint Nicolaas valt in de adventstijd, de aanloopperiode van het geboortefeest van Jezus. Jezus van nazareth wordt door gelovige mensen gezien als de grote bevrijder namens God. Hij is degene die door zijn levenswijze duidelijk maakte dat ‘duisternis en kwaad’ niet het laatste woord hebben. God heeft zich immers verbonden met mens en aarde. Een speciaal accent is dat juist de kleine en kwetsbare voorkeur genieten bij God.
In de weken voorafgaand aan het geboortefeest van jezus plaatsten gelovige mensen bijzondere ‘lichtdragers’, mensen die vooruit wezen naar Jezus: Sint Maarten, sint Nicolaas, Sint Lucia.

De tegenpool van Sint Niklaas, de Zwarte Piet, verbeeldt de dreiging, het kwade dat angstig maakt. Hij is degene die met veel lawaai alles in de war stuurt en daar plezier in heeft.
Het bijzondere van zijn rol is echter dat het Goede hem ‘knecht’ en aan banden legt. Je hoeft dus niet echt bang te zijn voor deze duistere figuur. Sint Nicolaas houdt hem nauwlettend in de gaten. Daarom kun je om de bedreigingen van Zwarte Piet lachen. Hij heeft zijn macht verloren. De Sint dwingt hem zelfs het goede te doen, het omgekeerde van wat hij eigenlijk wil!
In het ‘zwart’ van Zwarte Piet en het ‘wit’ van Sint Nicolaas komt de oersymboliek terug van de strijd tussen licht en donker, dag en nacht, zomer en winter, goed en kwaad. Het gaat dus niet om biologische huidskleur, om discriminatie, om koloniale toestanden!

06:00 Gepost door Groetjes swakke in Algemeen | Permalink | Commentaren (10) | Tags: cartoons |  Facebook |

Commentaren

Wij vonden het wel is tof om te lezen maar 't enige wat écht belangrijk is voor ons is dat hij ons kadootjes brengt :-)

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 27-11-08

Goede morgen Swa zolang hij hier maar wat achterlaat dat is het voornaamste zenne ;-)

Dikke pech dat je volgende week naar de kliniek moet he pipo, maar er zal niks anders opzitten zekers.

Fijne donderdag
Etje

Gepost door: Etje | 27-11-08

hoop dat hij hier ook eens stopt hihi

Gepost door: witch | 27-11-08

Dat wisten wij allemaal nog niet ! Alleen, 't ja als we héél eerlijk zijn, vinden we cadotjes krijgen toch het leukste aspect van dit alles !! En hierop staat géén leeftijd hoor !!

Gepost door: Chris, Miss Poppy & Lily | 27-11-08

donderdag Goede morgen Swakke,

Ja de sint he !!!
er zullen weer veel kids bang hebben als ze hem zien!
fijne donderdag he
groetjes Bengels

Gepost door: Bengels | 27-11-08

*** Die goede man is alweer een tijdje bezig hé..Onvermoeibaar..En straks de kerstman..(woont in dezelfde straat denk ik ,haha)

Heel fijne donderdag
Groetjes

Gepost door: illness | 27-11-08

HEY MATEKE JA DE SINT....EN T'IS HIER AL VOLOP AAN KERSTVERSIERING TOE IN DE STRATEN. IK MOE NOG MIJNE BOOM ZETTEN HOOR!!!!VANAVOND GAAN WE NOG EENS CHATTEN HE ALS HET KAN????

NOG EEN FIJNE DAG VERDER

LIEVE GRTJS. ANNY

Gepost door: anny | 27-11-08

fijne dag swake
hopelijk brengt de sint dit jaar goede dingen he

Gepost door: ingrid | 27-11-08

nog een fijne avond.. hier is het wind en regen.. en koud... brrr...

Gepost door: Annick | 27-11-08

ik zou eigenlijk moeten gaan slapen, maar ik zit nog even in blogland !!!!
Fijne vrijdag alvast :)
groetjes

Gepost door: Anita | 28-11-08

De commentaren zijn gesloten.