03-11-08

DE LABRADOR

In England werden Labradors voor het eerst officieel erkend door de Kennel Club in 1903.  Maar ongeveer 100 jaar daarvoor gebruikten vissers in Groenland een hond die erg leek op de Labrador om vis te apporteren.

Later werden deze honden ook aangetroffen op vissersboten die voeren tussen Newfoundland en England. Er schijnen duidelijk twee verschillende soorten te zijn geweest : een grotere met een zware vacht, bekend als de Newfoundlander en een kleinere die beweeglijker was : De St.John's hond. Beide honden hadden een erg dichte vacht die waterdicht was en een korte, dikke staart die rond van vorm was. Dit was de hond van de vroege beschrijvingen, de vermoedelijke voorouders van de huidige Labrador Retriever.

decoration         Hiernaast een foto uit 1856 van "Nell" één van de stammoeders van de huidige Labradors. Nell was eigendom van de Earl of Home (1799-1881). Nell is op de foto 12 jaar oud.

Wanneer de naam "Labrador" voor het eerst werd gebruikt is niet precies geweten, maar het moet ergens in het begin van de 19e eeuw geweest zijn.  In 1839 namen de Hertog van Buccleuch en Lord Home hun honden "Moss" en "Drake"mee op hun jacht. Zij noemden hun honden toen al "Labradors".   Het verhaal gaat dat de tweede Graaf van Malmesbury (1778-1841) een "Labrador" op een vissersboot zag en meteen regelde dat de handelaren er voor hem enkele meebrachten vanuit Newfoundland.  De Graaf was zo onder de indruk van de opmerkelijke apporteercapaciteiten van deze honden dat hij besloot zich geheel te wijden aan de ontwikkeling en de instandhouding van dit ras.  Al snel werden ook anderen zich bewust van de talenten van deze honden.  Vol overgave probeerden adelijke families het ras te verbeteren.  In die tijd werden er talrijke kruisingen gemaakt met naar alle waarschijnlijkheid de Pointer, de Setter,...     Ondertussen hadden de Graaf van Buccleuch en Sir Richard Graham gerenomeerde kennels opgebouwd. Zij maakten voor het eerst nauwkeurige aantekeniningen van de fokresultaten en probeerden zo zuiver mogelijk (zonder kruisingen) te fokken.

decoration 

Een groep labradors van de Buccleuch kennel

      Aan het einde van de 19e eeuw kwam er een einde aan het importeren van honden vanuit Newfoundland. Door twee wetten was het niet meer mogelijk dieren uit deze streken naar England te halen.  Enerzijds was er de quarantainewet die verbood om zoogdieren te importeren in England en anderzijds was er het belastingsdecreet op de teven in Newfoundland zodat veel teefjes reeds gedood werden bij de geboorte. Engelse kennels waren nu wel verplicht om raszuiver te fokken met hun eigen honden wat eigenlijk een voordeel zou worden voor het huidige Labradorras. Rond de jaren 1880 zijn dan ook alle originele St'John's honden uitgestorven in England.  Een toevallige ontmoeting tussen de 3e Earl of Malmesbury (op een leeftijd van 75) en de 6e Duke of Buccleuch (1831-1914) met de 12e Duke of Home (1834-1918) zal de definitieve basis vormen voor het Labradorras. Tijdens een bezoek aan een zieke tante spreken ze samen af om te gaan jagen. De twee laatstgenoemde zijn bijzonder onder de indruk van de capaciteiten van de honden van de Earl of Malmesbury. Hij verteld hen dat het dezelfde bloedlijnen zijn als de honden van hun vaders en dat hij getracht heeft de bloedlijnen van de originele St.John's honden zoveel mogelijk te behouden. Malmesbury schenkt de twee enkele van zijn honden met de bedoeling het fokprogramma verder te zetten. Deze honden waren Ned (1882) en Avon (1885). Velen beweren dat deze twee de basis gevormd hebben voor alle Engelse Labradors

                   

05:45 Gepost door Groetjes swakke in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

't Zijn wel schitterende dieren die tot héél veel in staat zijn hé. Als kind heb ik er ooit één gehad, jammer dat mijn man geen grote hond wou of 't waren zeker en vast en labje en een berner of een new foundlander geworden.

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 03-11-08

vind het mooie

Gepost door: witch | 03-11-08

Goede morgen Swa vind dit een heel mooi ras hoor.

Zeg gisteren gehoord over de veranderingen bij het spoor in verband voor mensen die hulp nodig hebben. Ze zijn daar gek geworden vind ik en wordt er zeker niet makkelijker op.

Fijne maandag
Etje

Gepost door: Etje | 03-11-08

hela swakke man, ben je beteke beter vandage?
is mare somber buite en koud he pff maja...
fijne maandag en pootje en lilkie van ons :-)

Gepost door: chantal & prins en gizmo | 03-11-08

hallo swakkie!!! IK BEN AL BEKOMEN VAN GIESTEREN, WANT IK NIKSKE GEDRONKEN,ZELFS GENE APERITIEF. ...JE HEBT ME NU WEL VEEL LATEN LEZEN HOOR MAN....PFFFFFFF EN HELE GAZETTE. NOG EEN FIJNE MNDAG.

LIEVE GRTJS. ANNY

Gepost door: anny | 03-11-08

*** Labradors zijn lieve beesten??Alleen een beetje groot als schoothondje hé,haha

Heel fijne maandavond
Groetjes

Gepost door: Illness | 03-11-08

labradors zijn hele mooie en lieve honden. Ik zou er best eentje willen hebben maar de keuze viel toch op eenkat, die hoeft niet uitgelaten te worden hé... Ik wist niet dat die zo goed konden apporteren...
ik ben laat vandaag, en kom je welterusten zeggen. En alvast een fijne dag voor morgen wensen,

groetjes

Gepost door: Anita | 03-11-08

De commentaren zijn gesloten.