16-10-08

CANICROSS

De wedstrijd
Canicross wordt beoefend door een hond-mensteam. De hond is door een borstharnas verbonden aan de heupgordel van de loper door een elastische lijn. Het doel is eenvoudig: zo snel mogelijk lopen en daarbij het tempo van de hond en de hond zelf respecteren. De wedstrijd vindt altijd plaats op een cross country parcours, dus op bos- en veldwegen en in elk geval op een onverhard circuit.

In geen geval mag de hond geforceerd worden. De loper moet verplicht halt houden of vertragen als de hond niet meer volgt. Het is VERBODEN de hond te forceren om te lopen door hem te trekken, op straf van onmiddellijke uitsluiting. Om evidente redenen is het
verboden voor de loper om “spikes” te dragen.
 Voor de «kids», d.w.z. de kinderen tot 9 jaar wordt een  parcours voorzien tussen 400 en 800 meter. De lange omloop wordt canicross genoemd en moet tussen de 4 km en de 8 km meten over maximaal twee ronden. De cani-run wordt betwist op een parcours tussen 2 en 4 km. In het algemeen starten de hond-mensteams individueel alle 30 seconden.

De hond
Elke hond van om het even welk ras of rasloos en van alle afmetingen mag deelnemen op voorwaarde gezond en minimum één jaar oud te zijn. Eigenlijk moet de hond zijn meester helpen door hem te trekken, zonder zich al te veel te vermoeien. De meester moet in staat zijn om zijn hond te leiden. De hond moet gesocialiseerd zijn en mag niet agressief zijn tegenover andere honden, die bij de start in groten getale aanwezig zijn.

Voor de inschrijving moet de hond ter plaatse een gratis onderzoek bij de dierenarts ondergaan. De loper moet het vaccinatieboekje van de hond bij hebben. De leden van de VCF die regelmatig deelnemen aan de verschillende canicrossen kunnen een kaart voor de veterinaire controle krijgen die 6 maanden geldig is.


Het materieel
De hond moet altijd aangelijnd blijven. Voor de hond is het best een borstharnas te gebruiken zodat hij zijn baas kan trekken zonder dat zijn de ademhaling gehinderd wordt. Dit harnas wordt dan verbonden met de heupgordel van de loper door een elastische lijn van maximum 2 meter. Op die manier houdt de loper zijn beide handen vrij, wat zeker op een veldloop comfortabeler is. De elastische lijn vangt onaangename schokken op. Voor de loper wordt het aanbevolen om een brede gevoerde heupgordel te dragen.

decorationdecoration

orginele tekst http://www.dogtrekking.be/canicross_n.html

06:00 Gepost door Groetjes swakke in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Goeie morgen Swakke Nog nooit van gehoord of gezien maar het ziet er mij wel interessant uit en het belangrijkste is, dat de hond geen pijn lijdt!
Nog een fijne donderdag toegewenst!
Lieve groetjes

Gepost door: Veerle | 16-10-08

hey swakke, allemale goed daar? hier were russen bij gekome pfff ooke onze yelle heeft ze gekrege en mams rake nietes van af :(
fijne dag nog en amusemente zenne :-)

Gepost door: chantal & prins en gizmo | 16-10-08

DAG MAATJE AMAI DIE BEESTEN!!!!!WIE ZAAL ER ZEGGEN DAT DIE NIE AFZIEN?????
MOOI WEERGEGEVEN SWA, HETGENE JE IS OVERKOMEN. MAAR LET IN HET VERVOLG TOCH WA BETER OP HE.....SORRY, MAAR K'HEB EVENTJES MOETEN LACHEN......DA MAG TOCH HE!!!!ACHTERAF GEZIEN ZIE JE BEELD TOCH STEEDS VOOR JE !!!!!
NOG EEN FIJNE DAG VERDER.

LIEVE GRTJS. ANNY

Gepost door: anny | 16-10-08

Swakke helpppppppppp Jij doet ons hier wat aan hé !!! Nog effekes en ons vrouwtje begint met ons ook te sporten. Dat canicrossen wilde ze al eens proberen en tja door dit te lezen gaat ze er terug aan denken hé. Hmm crossen is wel leuk maar niet als je vast hangt en als 't niet om te spelen is volgens ons.
Ons vrouwtje is wél serieus geschrokken over je vorig blogje. Net mensen met een vervangingsinkomen zouden toch juist meer recht moeten hebben op een sociale woning. Schandalig gewoon dat zoiets maar kan.

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 16-10-08

nog nooit van gehoord

Gepost door: witch | 16-10-08

De commentaren zijn gesloten.